Admiral (Vanessa atalanta) er en av våre mest kjente og kjære sommerfugler. Fargene er svært kraftige og kontrastrike, og navnet admiral understreker dens stolte og standhaftige fremtoning.
En spennende egenskap ved admiralen er dens evne til gjennomføre reiser over lange distanser. Slike sommerfugltrekk minner mye om reisene til trekkfuglene, og for admiralen er slike trekk også en naturlig og innarbeidet del av dens livssyklus. I Norge kan sommerfuglen normalt ikke overvintre, til det er vintrene for kalde og lange. Likevel er sommerfuglen et svært vanlig syn over store deler av landet sommerstid, så hvor kommer den da fra? Svaret er Syd-Europa, der klimaet er mildt nok vinterstid men for tørt for sommerfuglen i sommerhalvåret.
Admiralene kommer til Norge på forsommeren som et fast tegn på at sol og sommer er i anmarsj. De første som kommer trekkende, kommer til oss fra nordlige deler av kontinentet. Dette innebærer at de har flydd relativt lange strekninger uten pause, blant annet over åpent hav. At sommerfuglene ofte sees på fjelltopper eller langs sjølinjen på forsommeren, er fordi dette er første landingssted på fastlandet! Til slike krevende flyvninger utnyttes vindretning og oppdrift, og under gunstige forhold vil vesentlige mengder sommerfugler derfor komme trekkende på same tid. I Norge vil forsommerens admiraler stifte familie, og neste generasjon er de sommerfuglene vi nå på høsten har glede av å se i hager, parker og andre steder som er rike på blomster.
Om høsten gjør sommerfuglene seg klare til å fly sørover igjen. Forberedelsene består i å ta til seg så mye næring som mulig, og dette er grunnen til at sommerfuglen nærmest sitter på stedet hvil og suger nektar om den finner en plante den er fornøyd med. Den har også en forkjærlighet for nedfallsfrukt, og i plommehager med mye overmoden frukt kan det samle seg til dels enorme mengder sommerfugler. Sårede eller sevjende bjørketrær virker også å være svært så tiltrekkende. Hageplanter som sommerfuglbusk, lavendel, samt mange andre vil også med sikkerhet tiltrekke admiralene nå om høsten.
Det finnes også mange andre spennende trekksommerfugler i Norge. Noen av våre største nattsommerfugler, som dødningehode og vindelsvermer, utfører tilsvarende langdistanseflyvninger og er til og med funnet på flere oljeplattformer i Nordsjøen! Mange nattsommerfugler lar seg lett tiltrekke av ultrafiolett lys, og nå om høsten når nettene er begynt å bli mørke kan du gjøre spennende oppdagelser om du setter opp en lysfelle i hagen.